Skocz do zawartości
Polityka prywatności Czytaj dalej... ×
Forum PLWS
Zaloguj się, aby obserwować  
a_krowicki

mrożenie jokersa

Polecane posty

Różnie, można i tak i tak. Jak zostanie nam po zawodach 5 litrów gliny z jokiem to nie ma wyjścia trzeba to zamrozić w całości. Jak zostanie w gazecie to wolę zamrozić czystego w woreczkach strunowych np. Kilka razy po odmrożeniu glina stawała się bardzo mokra i za bardzo mi to nie pasowało. Mrożąc czystego joka nie ma ma tego problemu. Najważniejsze jednak jest to, że mrożąc czystego joka możemy go użyć do dowolnej gliny czy zanęty, a jak zamrozimy joka w cięzkiej glinie to już go nie użyjemy na mulistym dnie. Według mnie jak kupować joka specjalnie na zamrożenie to mrozić tylko czystego i bez żadnych rozpraszaczy.

 

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam inny patent.

Jezeli zostaje czysty w gazecie, to rozpraszam go minerałem płociowym suchym, przesypuje do woreczka strunowego i wtedy mrożę (bardzo niewiele ok. 150g mineralu na 0,5l dżoka)

Jak nie mam minarału to w tych samych proporcjach używam mąki kukurydzianej (drobnomielonej).

Natomiast jeżeli zostaje mi już pomieszany z gliną (najczęściej z tą do donęcania) to, podobnie- do woreczka i mrożę.

 

P.S. Rzadko się zdaża, że coś zostaje... No może ze 2 litry gliny.

Edytowano przez Marek Machowiak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak masz hakówke w dobrej formie i zadbasz o nią od samego początku to postoi Ci nawet 3-4 tygodnie :)

Do mrożenia czysztego Joka to tak jak większość rozproszony i do strunowego wora. Gliny z jokiem nie mrożę z prostego powodu, po rozmrożeniu konsystencja jest już nie taka jak powinna być. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Haczykowa jest za delikatna do mrożenia, ale lepsze to niż ją wyrzucać.

 

Używam mnóstwo mrożonego jokersa i mam w tym spore doświadczenie. Najlepiej mrozić rozproszonego suchą glinką, która w procesie odtajania jokersa pochłania wydzielającą się wilgoć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozproszonego w dużej ilości rozpraszacza w gazecie, przy wyciąganiu z zamrażarki przerzucić na nową gazetę. Rozmrażać w lodówce od późnego wieczora przed rybami. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeden post wczesniej masz odpowiedz.

 

Ja ostatnio zapomnialem wyciągnąć dzien wczesniej i wyciągnąłem rano 3h przed zawodami (to były małe zawody towarzyskie i uznałem że taki mrożony wystarczy - wystarczył :-), przed wyjściem z domu 10 min podgrzewałem go suszarką, plus czas do zawodów i był rozmrożony.

 

Mrożę tak jak pokazywał Górek z użyciem glinki Bum Bum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×