Skocz do zawartości
Forum PLWS
Zaloguj się, aby obserwować  
Protagoras

"Kompościaki czy dendrobena?

Polecane posty

Witam, czy istnieje jakaś realna różnica między krojonym robakiem kompostowym a dendrobeną. Nie chodzi mi tutaj o biologiczną przynależność gatunkową i implikacje w związku z tym. Podglądając zawodników angielskich i francuskich zauważyłem, że stosują klasyczną dendrobene w różnych rozmiarach, dodatkowo po pokrojeniu, odsączają aby nie przemoczyła mieszanki, następnie dodając. Natomiast Czesi jak dowiadujemy się z licznych filmów stawiają na klasycznego mniejszego kompościaka. Od lat w wśród wędkarzy krążą liczne legendy o najlepszym atraktorze leszczowym, żółtej mazi wydobywającej się z kompościaków. Czy realnie może mieć to przełożenie na wynik w zawodach. W klasycznych łowiskach leszczowych, osobiście nie zauważyłem różnicy, być może w warunkach dużej presji coś jest jednak na rzeczy?Podczas uzyskiwania odpowiedniej konsystencji mieszanki powinniśmy brać pod uwagę wilgotność krojonych glizd czy raczej je odsączać ?  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, dendrobeny różnią się tylko tym, że czasem zamiast pomóc zaszkodzą. Przy robakach kompostowych można uznać, że są mniej ryzykowne, mogą rybom nie odpowiadać, ale nie szkodzić. Ogólnie w sklepach kupujemy dendrobeny niezależnie od tego co jest napisane na opakowaniu. Z doświadczenia uważam, że jak ryby chcą tego typu pokarm to nie ma większej różnicy czy to dendrobena czy robak kompostowy. A jak nie wiadomo czy chcą to lepiej nie podawać ani jednego ani drugiego. Nigdy się nie zastanawiałem czy odsączać je po cięciu czy nie, po prostu dodaję je do gliny czy zanęty i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×